Ægte tæpper

Hvad er et ægte tæppe?

Et tæppe som er knyttet eller vævet i hånden, betegnes som et ægte tæppe.

 

Kelim og Sumak

Der skelnes mellem ægte håndknyttede tæpper og ægte håndvævede tæpper. Ægte håndvævede tæpper opdelesi Kelim og Sumak. Kelim-tæpper kendetegnes ved, at de “kan vendes” – de er ens på begge sider.

Sukam-tæpper fremstilles efter en lidt anden væveteknik, og motivet broderes på til sidst. Et Sumak-tæppe kan derfor ikke vendes.

Se galleriet.

Kvalitetstjek af ægte tæpper

Uld bruges til luven, der udgør ca. 95% af tæppet. Uldens kvalitet varierer meget. Ulden skal helst være lang, glansfuld og uden tilsætning af kunststoffer. Forårsklipning giver det længste hår og bedste kvalitet. Kork-uld er en særlig finhåret uld fra fårets hals. Den anvendes til fine tæpper f.eks. Isfahan, Nain, Tabris osv. Bomuld andvendes primært til tæppernes grundvæv. Silketæpper er det mest tætte, elegante og kostbare man kan finde. I et silketæppe, er både skudtråd og kædetråd af silke. De fleste silketæpper i Iran knyttes i byen Qum. Til persiske silketæpper anvendes udelukkende natursilke. Ved kinesiske, Kashmir og pakistanske silketæpper kan du komme ud for, at der er brugt eller tilsat kunstsilke.

Ægte håndknyttede tæpper har det til fælles, at der ikke er to, der er ens.Hvert eneste tæpper fortæller sin egen historie gennem et virvar af imponerende farver, mønstre, symboler og tegn. Kvaliteten er endvidere en fællesnævner for ægte håndknyttede tæpper. De benyttede farver er organiske og udvindes naturligt fra eksempelvis safran, henna, bark og frugtskaller. Denne ældgamle og velbevarede teknik holder farverne klare og tydelige i flere hundrede år.

Et tæppes kvalitet afhænger af tæthedsgraden af knuder. Jo flere knuder, jo mere solidt og holdbart tæppe får man. En persisk tæppeknytter kan typisk knytte op til 7000 knuder om dagen. Tætheden i de ægte persiske tæpper varierer fra 40.000 til 2 mio. knuder pr. kvadratmeter. Kvaliteten hænger altså i høj grad sammen med knudetætheden. Et tæppe med en tæthed på 150.000 knuder/m2 sam t et udvalg af dårligt materiale, bliver hurtigere slid. Hvis tætheden ligger mellem 150.000 – 400.000 knuder/m2 giver det et godt tæppe, og kommer man over 500.000 knuder/m2 er der tale om specielle tæpper. I persiske silketæpper kan man finde helt op til 2 mil. knuder/m2. Jo flere detaljer, jo større en knudetæthed. Man kan sammenligne et tæppe med et billede taget med et digitalt kamera. Jo flere megapixels et kamera har, jo skarpere og mere detaljerede billeder kan man fremkalde. Det samme ses med tæpper. Jo flere knuder, desto tydeligere og mere fremtrædende et mønster. Omvendt vil et billede taget med et kamera med ganske få megapixels blive grynet og sløret, ligeledes vil et tæppe med en lav tæthed have uklart og utydeligt mønster.

Ægte tæpper som investering

Ægte håndknyttede tæpper har som alt andet håndfremstillet kunst affektionsværdi hvis man som arving overtaget tæppet, eller kender dets historie og baggrund. Derudover har tæppet en markedsværdi, der fastsættes efter udbud og efterspørgsel, men som alt andet kunst også vurderes ud fra en æstetisk synspunkt med kvalitet og design for øje. Godt håndværk går aldrig af mode, samtidig med at prisen ikke falder. Netop derfor er ægte tæpper, og vil fortsat være, en god investering. Stigninger i materialepriser presser de lokale Iranske tæppeværksteder, og det bliver dyrere og dyrere at producere et kvalitetsmæssigt flot og imponerende tæppe. 40 år i tæppebranchen har givet mig indsigt i tæppeverdenen både fra producentens, forhandlerens og også køberens side. Priserne på tæpper stiger både på lokalt og internationalt plan, og den tidsalder vi lever i er nu så langt fra dengang traditionerne omkring ægte tæpper opstod. Man kan spørge sig selv ”hvem har tid til at knytte 10.000 knuder om dagen?” og igen spørge sig selv, hvor meget man vil betale for at få det gjort – og hvor meget man vil betale om 10 år. Et håndknyttet tæppe fremstillet med gode materialer, organiske farvestoffer og af en erfaren knytter ældes ikke meget på 10 år, til gengæld øges værdien, da mængden af helt nye håndknyttede tæpper daler hvert år. Investering i et ægte håndknyttet tæppe er derfor netop nu en god ide, da priserne kun går en vej – op.

Derfor kan det også betale sig at vedligeholde og reparere sit tæppe, alt sammen services vi udfører med professionalisme hos De Flyvende Tæpper.